Dagbesteding

Jofke en Corrie aan het schilderen bij Studio Xplo
Mirjam voelt kunstwerk bij Studio Xplo

Je kunt bij ons onder leiding van professionele kunstenaars beter leren tekenen en schilderen of onderzoeken hoe je teken- en schilderstechnieken kunt inzetten als een fijne uitlaatklep voor je ideeën en gevoelens. Zo kun je hier leren tekenen met potlood, houtskool, olie- en softpastelkrijt en inkt, maar ook werken met acryl-, olie-, aquarelverf, ecoline en mixed mediatechnieken.  Ook kun je kennismaken met technieken als: textiele werkvormen zoals punchen, papiersnijkunst, glas beschilderen, houtbranden, kalligraferen, kleien, (kleinschalig) beeldhouwen en mozaïeken, gips bewerken, linosnedes maken, sieraden maken, miniatuur werken, ruimtelijk vormgeven met papier of foam. Heb je (g)een idee? Wij denken graag met je mee!

We hebben methoden ontwikkeld ter bevordering van multi-zintuiglijke waarneming en zijn gespecialiseerd in werken met mensen met een visuele beperking. Verder komen er bij ons onder andere mensen met een Burn out, NLD (moeite met het verwerken van non-verbale informatie), NAH (niet aangeboren hersenletsel), autisme, angst en sociale stoornis, psychische problematiek en lichamelijke beperkingen.

Ons atelier is groot en we werken in kleine groepen. We hebben werkhoekjes gecreëerd voor wie op zichzelf wil werken en er hangt een fijne sfeer.

Ben je benieuwd naar mogelijkheden voor arbeidsmatige dagbesteding/ een werkervaringsplaats in een creatieve omgeving?
Ook dan kun je met ons in gesprek gaan om te kijken of we je kunnen helpen.


Kennismaken?

Maatwerk
Wij hebben deze dagbesteding opgezet voor mensen die op niveau begeleid willen worden en meer willen dan een plek om (bezig) te zijn. We kijken samen waarin jij je wilt ontwikkelen en zetten alle zeilen bij om je hierbij te helpen. Van fouten durven maken tot het opzetten van een eigen bedrijf. Hoe klein of hoe groot de stappen ook zijn, ontwikkeling is àltijd mogelijk!

Extra’s
Als extra ondersteuning gewenst is, proberen we een buddy voor je te regelen. Al onze medewerkers hebben een VOG, de buddy’s dus ook.
Om iedereen voldoende aandacht en ruimte te kunnen geven werken wij in kleine groepen. Wie er behoefte aan heeft, kan zich even terugtrekken in de ontspanningsruimte. Daar staat ook een bedje. Het is mogelijk om zo nodig onder begeleiding even een wandelingetje te maken rond de vijver om de hoek. We hebben een transportrolstoel en rollator in huis en zijn in het bezit van het KIWA-keurmerk in de zorg (27286). Download ons kwaliteitsrapport.

Jouw Plan van Aanpak
Wij hanteren een persoonlijk Plan van Aanpak waarin jij kunt aangeven wat jij nodig hebt om zo fijn mogelijk bezig te zijn en de ruimte te voelen om jezelf te ontwikkelen. Download hier het invulbare document en mail het naar info@StudioXplo.nl voordat je bij ons begint.

 • Onze dagbesteding vindt plaats op dinsdag, donderdag en vrijdag. Op vrijdagochtend zijn er alleen mensen die komen om te tekenen en schilderen (dus geen andere technieken).

Beschikbaarheid

 • Op dinsdagochtend zijn er nog 3 plaatsen voor wie wekelijks wil komen.
 • Op vrijdagochtend is er nog 4 plaatsen voor wie om de week wil komen.
 • Als je belangstelling hebt voor dagdelen die vol zitten, zetten we je op een wachtlijst en nemen contact met je op zodra er plaats vrij komt.

We streven ernaar het hele jaar open te zijn. In de vakantie wisselen de begeleiders elkaar af en zo nodig schakelen we vervanging in, zodat jij altijd terecht kunt.

Wij zijn geen zorgatelier, maar een inclusief kunstencentrum – voor persoonlijke groei

Wij geven ruimte aan wat er is, zonder dit te willen oplossen. Toch is het mooi meegenomen dat creatief zijn in ons atelier je automatisch helpt om

 • emoties te uiten.
 • minder bang te zijn om fouten te maken.
 • minder in je hoofd te zitten.
 • tijd voor jezelf te nemen.
 • om je te ontwikkelen op jóuw niveau.
 • te leren omgaan met tegenvallers.
 • pijn of piekeren op de achtergrond te brengen.
 • structuur aan te brengen in je week.
 • in contact te komen met anderen.
 • beperkingen te leren accepteren en te denken in mogelijkheden.
 • jezelf uit te dagen.
 • te leren concentreren.
 • minder prestatiegericht te worden en meer plezier te hebben in je activiteit.
 • een leuke reden te hebben om je bed uit te komen.
Dagindeling
 • Ochtend
 • Lunchpauze
 • Middag
Tijd
 • 9.00-12.30u
 • 12.30-13.00u
 • 13.00-16.30u
Kiwa keurmerk

AANVRAAGPROCEDURE PGB of ZIN

 1. Neem contact met ons op om te vertellen dat je misschien dagbesteding wilt komen doen en waarom.
 2. Als ons aanbod aansluit bij jouw behoeften, dan kunnen we een afspraak maken om jouw wensen en de mogelijkheden verder te bespreken.
  Tip: neem iemand mee die mee kan denken en luisteren.
 3. Per 2023 is er behoorlijk wat veranderd met betrekking tot aanvragen van dagbesteding. Hier een update:
  Dan meld je je bij de lokale Toegang van de gemeente waar je staat ingeschreven.
  – Je word door hen doorgeleid naar Kikmaat (oad@kikmaat.nl) als de dagbesteding voor jou arbeidsmatig ontwikkelingsgericht is. Kikmaat werkt met vaste partners en (nog) niet met Studio Xplo.
  – Je meld je aan bij De coalitie als je via Zorg in Natura dagopvang met betrekking tot maatschappelijke participatie nodig hebt (begeleiding@decoalitiehvb.nl).
  – Wil je zelf je maatwerkvoorziening kiezen, zoals ontwikkelingsgerichte begeleiding bij Studio Xplo? Dan moet je hiervoor een PGB aanvragen.
  – Heb je al een PGB-indicatie maatschappelijke participatie 4a en wil je een herbeschikking? Dan valt dat voortaan onder begeleiding en moet je worden aangemeld via Begeleiding@decoalitiehvb.nl.
 4. Let op:
  – Voor een PGB moet je zelf je administratie kunnen doen en zelf de regie kunnen voeren. Je moet zelf je zorgverlener kunnen aansturen. Check of je PGB-vaardig bent.
  – Iedere gemeente hanteert eigen tarieven. Informeer hiernaar bij je gemeente en infomeer bij ons of wij je de gewenste zorg voor het aantal uren naar wens kunnen bieden. Als je ons Plan van Aanpak invult, helpt dit ter voorbereiding van het gesprek. Lees hier alles over PGB.
 5. Is een PGB niet aan de orde en wil je via ZIN (zorg in natura) komen? Dan kan dat misschien via een onderaannemersschap. Wij werken samen met de Coalitie Hart van Brabant. Cliënten van RIBW Brabant, GGZ Breburg, Impegno en Amarant kunnen bij deze organisatie informeren of ze via hen bij Studio Xplo gedetacheerd kunnen worden. Ben je cliënt bij een andere organisatie, zoals Leermakers autismegroep? Informeer dan bij je begeleider of er een onderaannemerschap geregeld kan worden tussen deze organisatie en Studio Xplo.
  Lees hier over het verschil tussen ZIN en PGB.
 6. Wij zijn een maatwerkvoorziening. Als onze begeleiding past bij jouw zorgvraag en je een indicatie hebt gekregen om bij ons te komen ontwikkelen, stellen we samen (met jouw begeleider) de nodige papieren op, zoals een zorgovereenkomst voor de SVB en een budgetplan voor de gemeente. Sommige organisaties hebben onze AGB-code nodig: 41526048 of het nummer van Registerplein: 461052401.
 7. Succes met je aanvraag en hopelijk zien we je binnenkort bij ons in het atelier!

Sorry mensen! Leuker kunnen we het niet maken en helaas ook niet makkelijker. Maar als je eenmaal binnen bent wel 🙂