een blinde vrouw aan het schilderen bij Studio Xplo

Een van onze cliënten beschreef haar motivatie om bij Studio Xplo te komen voor creatieve begeleiding.


Ik ben graag creatief bezig. Bijvoorbeeld beeldhouwen en schilderen op een aangepaste wijze.
Omdat ik blind ben en zeer slechthorend kan ik zo maar niet aansluiten bij elke soort dagbesteding. In mijn directe omgeving kan ik me nergens bij aansluiten, omdat dit problemen gaat geven in de communicatie, zowel visueel als auditief. Het scheelt bijvoorbeeld nogal wat of je een restvisus hebt van ongeveer 20 procent of in mijn situatie blind en ernstig slechthorend bent.

Studio Xpo is voor mij een plek waar ik zinvolle dagbesteding kan hebben. Omdat de kunstenares al jarenlang ervaring heeft met het werken met mensen met een visuele beperking en zij alle ruimte geeft tot het ontdekken van nieuwe mogelijkheden is zij zeer inspirerend. Ze denkt dan ook niet in wat de persoon niet kan, maar welke middelen moeten worden ingezet om de creativiteit binnen de persoon met ernstig zintuigelijke beperking(en) tot uiting te brengen. Dit kan een enorm gevoel voor eigenwaarde geven, wat uiterst belangrijk is als je als persoon in kwestie alleen maar geconfronteerd wordt met dingen die voor anderen zo vanzelfsprekend zijn en voor jou niet meer gaan.

Dit alles in een groep mensen die dezelfde beperkingen hebben, geeft mij de gelegenheid om met gelijkgezinden van gedachte te wisselen over ervaringen gerelateerd aan de zintuiglijke beperkingen en wat creatief bezig zijn met je doet. Daarnaast is het voor mij van groot belang dat ik op mijn (intelligentie)niveau wordt benaderd. Ik wil niet ‘zo maar’ beziggehouden worden, maar op een creatief niveau waar ik me kan ontwikkelen bij iemand die verstand van zaken heeft. Het gaat vooral om zinvol bezig zijn. Creatief bezig zijn helpt mij om uit mijn hoofd te gaan, nieuwe dingen uit te proberen, ontdekken, mezelf uitdagen, mezelf ontwikkelen, beperkingen leren accepteren, leren denken in mogelijkheden en minder te piekeren. Zo kan ik er zelf toe bijdragen mijn leven wat draaglijker te maken.

Bij Studio Xplo kan ik mijn gevoel voor eigenwaarde hervinden doordat mij de gelegenheid wordt geboden actief betrokken te zijn bij creatieve projecten in het donker. Het doel van deze projecten is om de wereld van de zienden dichter bij de wereld van de blinden te brengen. Creativiteit is hiertoe een uitgelezen medium.
Ook kan ik mijn kwaliteiten inzetten bij de organisatie en uitvoering van exposities, speciaal voor de doelgroep van mensen met zintuiglijke beperkingen en spreken bij presentaties. Wie kan dit beter doen als de ervaringsdeskundige zelf?

Studio Xplo is ingericht voor mensen met een visuele beperking. Er is een gidslijn, voldoende ruimte om afstand te nemen, een tuin waarin buiten gewerkt kan worden (zoals beeldhouwen) en er worden speciale methoden toegepast voor mensen met een visuele beperking, zoals de Taktila methode™. Hiermee kun je leren over visuele communicatie, zodat je de beeldende wereld beter begrijpt en op deze manier jouw belevingswereld ook beter kunt delen met je medemens.
Er is ruimte om afstand te nemen, wanneer het rumoerig is. Doventolken zijn welkom om te ondersteunen. Er is een ruimte om je terug te trekken bij overbelasting (met een zitje, een bank en een bedje). Naast de professionele begeleiding zijn er kunstmaatjes aanwezig die mij extra ondersteuning bieden bij zaken die ik vanwege mijn zintuiglijke beperking moeilijk zelfstandig kan doen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie