In Nederland zijn er meer dan 320.000 mensen slechtziend of blind. Deze mensen worden dagelijks geconfronteerd met het feit dat ze niet meer kunnen wat voorheen misschien vanzelfsprekend was.
Zou het niet mooi zijn als zij in ieder geval weer kunnen tekenen of schilderen? Een hobby uitoefenen en zich ontwikkelen op creatief gebied?
Waardoor er weer kleur in hun leven komt!

‘Niet kijken… Aan welke kleur denk je als je deze structuur voelt?’
Dát vroeg kunstenares Jofke van Loon tientallen mensen in 2013. De structuren werden geassocieerd met eigenschappen van kleuren en zo kwam Jofke tot een methode waarmee zij de visuele wereld vertaalde naar een voelbare.
Je zou haar methode een brailleschrift voor kleur kunnen noemen. Zij noemt het: de Taktila methode®.

Tekenen en schilderen hoeft voor niemand met een visuele beperking een drempel te zijn met de Taktila methode®!
Blinde en slechtziende mensen kunnen met de Taktila methode® onder andere leren wat de eigenschappen zijn van kleuren, waar er schaduw is bij een bepaalde lichtbron en welke middelen we in kunnen zetten om ruimte en diepte te suggereren in een tekening of schilderij. Met de Taktila methode® kunnen mensen met een visuele beperking op hetzelfde niveau meedoen aan reguliere teken- en schilderlessen.

Denk je dat de Taktila methode® interessant is voor jou?
Kijk dan hier voor meer informatie.

De Taktila methode® werd ontwikkeld bij Studio Xplo door kunstenares Jofke van Loon ©

1 reactie

  1. Heel erg bijzonder dat je dit bedacht hebt. Ik vind het mooi dat slechtzienden en blinde mensen op deze manier toch perspectief, kleur, contrasten en andere dingen leren. Super! Hopelijk wordt het een groot succes!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie