Tess Spijkers kiep stage bij Studio Xplo en schreef een review

‘Ik ben Tess, een van de stagiaires bij Studio Xplo. De eerste keer dat ik het atelier binnen kwam voor mijn sollicitatie hier voelde ik me al goed bij dit bedrijf. Je voelt je hier erg welkom en gewenst en je kunt je eigen ding doen. Jofke is een erg leuke en gezellige vrouw en heeft een mooie kijk op het leven en op mensen. Ik merk dat groeien en leren hier makkelijk is en dat ik als persoon zelf opener word en gestimuleerd word om creatiever na te denken en bewuster te groeien doordat ik hier fulltime stage loop.

Een voorbeeld van hoe ik bewuster word van mijn groei hier: een middag was ik thuis aan het tekenen en bedacht me hoe mooier en duidelijk dingen worden als je ze in detail hebt getekend. Je kijkt er anders naar. Dit vond ik interessant… Detaillistisch kijken is iets heel waardevols, maar ook iets wat je kan belemmeren zoals Jofke me heeft uitgelegd in het maken van kunst naar je gevoel.
Ik dacht er wat meer over na en toen kwam ik op het tekenen van een mens. Maakt dat die persoon mooier? Of maakt het het beeld van diegene mooier? En wat maakt het dat het mooier wordt nadat je iets beter hebt bekeken? Omdat je dingen hebt gezien, waar je normaal nooit aandacht aan zou besteden… dingen die je over het hoofd ziet, omdat je meer haast hebt? Of omdat je er echt de tijd voor neemt? Dit laat ook weer zien hoe belangrijk het is om echt aandacht te hebben voor de dingen die je doet.

Jofke reageerde erg enthousiast toen ik dit stukje naar haar stuurde. Dit is wat ze terug stuurde:
‘Wat leuk om te lezen!
Ik weet zeker dat de dingen mooier worden als je ze tijd en aandacht geeft.
Volgens mij hoeven wij niet meer te doen dan te kijken en registreren. En ervan genieten natuurlijk.
Hóe we registeren ligt eraan wat we leuk vinden. En dat kan tekenen zijn. Tekenen is dan een manier om iets aandacht te geven, waardoor het mooier wordt.
En dat betekent niet ‘dat de tekening mooi hoeft te zijn’, het gaat vooral om het moment. Het is wel een leuke bijkomstigheid dat door veel oefenen de tekening mooier wordt. Of dat nou gedetailleerder is of misschien wel abstracter. Dat ligt aan jouw fascinatie.
Ga zo door, leuk! En het inspireert mij ook weer.’

Tess Spijkers – 2014

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie