Dansen doe ik ontzettend graag, maar het liefst solo. Omdat ik het eng vind om mensen aan te raken, heb ik een workshop Authentic movement meets contact improvisation gedaan bij Janneke Bexkens en Robin Berkelmans.

Robin en Janneke vertelden dat aanraken een teken van verbinding is. Je laat voelen dat je er bent en dat die ander ‘er mag zijn’ en ‘gezien mag worden’. Ik vind dat moeilijk en gelukkig weet ik mede dankzij deze workshop waarom!

Mijn ego heeft het idee dat als ik iemand aanraak en die aanraking niet wordt beantwoord, dat een afwijzing is. Iemand zou kunnen terugtrekken (wat ikzelf in een reflex zelf doe als iemand mijn onverwachts aanraakt). Beter maar op afstand blijven dus, met als gevolg: geen verbinding.

Aanraking betekende voor mij dat ik iets van de ander nodig heb: seks, aandacht of liefde. Als ik dat er niet voor terug kreeg, werd ik bevestigd in mijn eigen geconditioneerde overtuiging dat ik niet de moeite waard ben. Ondertussen wéét ik beter, maar vind ik het nog steeds moeilijk om fysiek contact te maken. Ik dacht een open mens te zijn, maar ben op dit vlak behoorlijk gesloten.

Terugblikkend op de dansworkshop kwam ik tot dé conclusie: Niet leunen, maar steunen.
Vroeger was ik niet blij met mezelf, ondertussen gelukkig wel. Daarom kan ik nu mijn patroon doorbreken en contact gaan maken om aandacht, steun of een gebaar te géven, zonder er iets voor terug te hoeven. Mijn aanraking is dan zuiver waardoor ik me meer kan verbinden met de ander. Ik ga oefenen, zodat ik me veilig kan voelen bij aanraking.

Best ironisch eigenlijk: ik heb een voelbaar communicatiesysteem ontwikkeld om een kloof weg te nemen tussen mensen met én zonder visuele beperking. Ik kom erachter dat ik anderen wil helpen met waar ik zelf naar op zoek ben: zien en gezien worden door aanraking. Daarvoor heb je dus geen goed functionerende ogen nodig. Probeer het eens met een aanraking en een luisterend oor.

Op zoek naar jouw zintuigen als inspiratie?
Als beeldend kunstenaar zet ik de wereld die ik zie om in beelden. Ik schreef een boek over creativiteit vanuit de zintuigen. Ik heb wat zanglessen genomen om mijn stem te durven laten horen. Ik nodig andere graag uit om met mij op pad te gaan bij hún creatieve zoektocht. Naast de bekende teken- en schildercursussen die ik geef, bied ik ook een programma Je zintuigen als inspiratie. Ik ben geen coach of therapeut. Ik ga geen zang- of dansles geven. Met dit programma deel ik mijn visie en kennis en geef ik leuke creatieve opdrachten waarbij je zelf op onderzoek gaat naar jouw creatieve bron. Iedere maand één praktijkdag op zaterdag en de tussenliggende weken je creatieve onderzoek voortzetten met behulp van huiswerkopdrachten. Had ik al gezegd dat het vooral ook leuk is om te doen?

Ben jij benieuwd wat er in jou verborgen zit? Lees over het programma voor 2019 en meld je aan.

Inspirerende groeten, Jofke

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie