Voelen, acrylverf op canvas, 120 x 160 cm

Al jaren is mijn motto ‘Ik wil het onzichtbare voelbaar maken en het voelbare zichtbaar.’

Met het onzichtbare doel ik op de aanwezigheid van hetgeen we niet zien. Dat kunnen gedachten zijn, herinneringen, gevoelens. Als je blind bent is alles onzichtbaar, op de beelden in je hoofd na, die je kunt hebben als je ooit gezien hebt.
De wereld wordt ineens een stuk abstracter als je blind bent. Abstract betekent immers ‘Niet naar de zichtbare werkelijkheid’. Je kunt begrijpen dat dat erg frustrerend kan zijn in een visueel ingestelde wereld. Maar het kan ook inspirerend zijn.
Dankzij mijn werk met mensen met een visuele beperking heb ik me ontwikkeld op dit gebied. Ik heb een systeem ontwikkeld waarbij ik kleuren heb vertaald naar voelbare structuren en een methode om beeldinformatie met voelbare illustraties en 3D modellen op de tast uit te leggen. Ik heb het Taktila™ genoemd en geregistreerd als merk. Hiermee maak ik het onzichtbare voelbaar.

 

De psyche van de mens interesseert mij en ik vind het leuk om te filosoferen. Vaak drukte ik emoties uit door portretten en modellen te tekenen en schilderen. De laatste tijd heeft mijn werk een spirituele lading gekregen. Geloof is ook zo’n ‘ding’ dat je niet kunt zien. Er is geen bewijs voor, daarom heet het ‘geloof’. Volgens mij zitten er in de symboliek van het Christendom veel psychologische thema’s verwerkt; hoe wij met onszelf, met elkaar en met de wereld omgaan en kunnen leren omgaan. Ik wil nog een boek gaan uitgeven waarin ik mijn visie hierop beschrijf en dit illustreer met mijn beeldend werk. Hiermee maak ik het onzichtbare zichtbaar.

 

Allemaal leuk en aardig, maar ineens vroeg ik me af: ‘Maak ik überhaupt het voelbare zichtbaar?’
Als sensitief persoon voel ik een hoop en ik vind het vaak moeilijk te duiden wat die gevoelens betekenen. ‘Wat moet ik ermee? Is het van mij? Voel ik energieën van een ander?

Wat het ook is, het is natuurlijk de ultieme uitdaging voor mij om dàt te verbeelden. Dat moet ik ermee dus!
Dus ben ik begonnen om de sensaties die ik voel in mijn lichaam met mijn ogen dicht te tekenen. Het gaat mij niet om het maken van een mooie tekening of een kunstwerk, want dan ben ik met het visuele bezig. Er komen abstracte tekeningen uit, al zie ik er vaak wel lichamelijke vormen of bewegingen in. Misschien omdat ik dat wil zien of omdat ik gewend ben om daarmee bezig te zijn?

 

Ik sluit mijn ogen en voel waar ik iets voel in mijn lichaam. Ik zet mijn potlood, pen of houtskooltje op papier. Ik volg mijn gevoel met mijn tekengereedschap. Soms betekent dat een zucht, waarbij ik de lijn van boven naar beneden ‘laat vallen’, soms betekent dat een beklemmend gevoel in mijn keel of een gejaagdheid in mijn buik, maag of borst. Dan weer voel ik iets in mijn onderrug of heb ik zware voeten. Ik kan een vrij gevoel krijgen waarbij ik ruimte naar boven voel gaan. Ik probeer alleen maar te voelen, niet te analyseren -waar ik overigens wel heel goed in ben- en bewust te zijn van wat ik voel.

Onderstaande tekst kwam in me op. Ik pakte pen en papier, schreef hem op en begon te tekenen wat ik voelde in mijn lichaam.

‘Het voelt alsof mijn leven aan me voorbijtrekt.
Maar ik ben er NU.
Ik ben er altijd NU.
Totdat ik er niet meer ben.
En misschien ben ik er dan nog.

Het maakt niet uit wàt ik doe of bij wie ik ben.
In àlles kan ik mijn aanwezigheid voelen.’

Voelen 1, pentekening op A3 papier

Voelen 1, pentekening op A3 papier

 

Voelen 2, pentekening op A3 papier

Voelen 2, pentekening op A3 papier

 

Na het tekenen deed ik mijn ogen open en was blij verrast. Een ‘simpele’ lijntekening die verrassend veel weergeeft. Er zit van alles in voor mij. Je kunt er van alles in zien of bij voelen. Ik stelde mezelf de uitdaging om de tweede lijntekening als uitgangspunt te nemen voor een schilderij, pakte een doek van 120 x 160 cm en tekende met donkerbruine verf de vorm op het doek. Intuïtief en met beleid koos ik kleuren die ik op het doek aanbracht. Het is heel anders dan hoe ik gewend ben om te werken, maar het voelt goed! Ik heb het gevoel dat ik dichtbij de essentie kom, in ieder geval mijn essentie. Ik ben het voelbare zichtbaar aan het maken.

Voelen, acrylverf canvas, 120 x 160 cm

Voelen, acrylverf canvas, 120 x 160 cm

 

Bekijk meer van mijn (abstracte) werk op Jofke.eu.

 

Copyright Jofke®

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie