Echo van de ziel door Jofke

‘Ik vind het fijn met woorden mijn gevoelens weer te geven. Ik schrijf regelmatig over wat me bezighoudt of wat zich aandient. Daarnaast ben ik op zoek om ook op andere manieren mijn gevoelens zichtbaar te maken.

Afgelopen maanden heb ik privé begeleidingslessen gevolgd bij Jofke. Zij is kunstenaar en geeft in eigen beheer teken- en schilderlessen. Mijn intentie was met kleuren op een intuïtieve manier mijn gevoelens zichtbaar te maken.
Ik heb Jofke al eerder ontmoet en de keuze die cursus bij haar te volgen was vooral ingegeven door haar kunst en haar manier van werken. Ik werd daarbij vooral geïnspireerd door haar slogan: ‘Het onzichtbare voelbaar maken en het voelbare zichtbaar’ en haar hierbij behorende kunstwerken.

Wist ik vooraf niet hoe dit vorm zou krijgen, bij de eerste sessie werd het mij duidelijk dat ik, elke keer als ik bij haar zou zijn, een hoofdstuk uit mijn levensverhaal zou voorlezen om daarna die herinnering in verf te vertalen door intuïtief direct vanuit mijzelf, zoals mijn handen contact te maken met de verf op het doek of papier en met mijn ogen dicht te laten ontstaan wat mijn gevoelens zichtbaar zouden maken.

Het werd een mooie en ontroerende reis in ontmoetingen met mezelf, eerlijk en kwetsbaar. Oude pijn maar ook nieuw geluk kwamen weer naar boven. Me blootgevend, met verschillen in graduaties en intensiteit en bewust van de gevoelens van dat moment in de herinnering van vroeger.

Ik werd verwonderd door de schilderingen die ontstonden. Beelden passend bij de emotie riepen woorden bij me op die mij wat wilden zeggen en die bepaalde inzichten bevestigden.

Bij dit hele proces werd me de rol van Jofke of veel beter gezegd de verbinding met haar duidelijk. De verbinding in luisteren, inleven en inspiratie lieten mijn intuïtie weten haar te vragen om op haar autonome wijze en intuïtief ingegeven een schilderij van mij te maken zoals ze mij is gaan zien aan de hand van wat ik met haar in vertrouwen en in al mijn openheid heb gedeeld.

Afgelopen week mocht ik het uitpakken. Het was een ontroerend moment! Ik zag mezelf als in een spiegel, kwetsbaar en krachtig. Een schilderij vol symboliek. Ze gaf het de titel: ‘De echo van de ziel’.

Dankjewel Jofke,’ Guus Norden

 

Wil je meer van Guus lezen? Klik hier om naar zijn blog te gaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie