Jofke van Loon is de spil achter Studio Xplo. Zij was op jonge leeftijd al aan het tekenen, schilderen en knutselen. In 1999 studeerde Jofke af aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg en geeft sindsdien in eigen beheer teken- en schilderlessen. Ze heeft dus enorm veel praktijkervaring en door de jaren heen masterclasses gevolgd om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen. Met haar jarenlange werkervaring in een (kunst)schilderzaak verbreedde zij haar basis voor enorm veel materiaalkennis. Door haar experimentele manier van werken heeft zij zichzelf veel technische vaardigheden eigen gemaakt. Op Jofke.eu krijg je een indruk van haar autonoom beeldend werk.

 • In 2008 besloot Jofke haar roeping als kunstenaar en inspirator full-time voort te zetten onder de naam Studio Xplo. Hierbij werkt zij samen met andere professionals met dezelfde visie. Samen bieden wij cursussen tekenen en schilderen en maatwerk programma’s voor particulieren, bedrijven, (speciaal) onderwijs, zorgorganisaties en creatieve ondernemers; één-op-één of in groepsverband.
 • Sinds 2009 is Studio Xplo een erkend leerbedrijf, Jofke praktijkopleider en werkt zij ook samen met stagiaires van diverse opleidingen.
 • Visio, het toenmalige Sensis, vroeg haar om in 2008 en 2009 schilderles te geven aan hun cliënten met een visuele beperking. De ervaringen die zij samen opdeden waren zo indrukwekkend dat Jofke eind 2009 collega-kunstenaars en mensen met een visuele beperking mobiliseerde om Zie je wel(?) op te richten; hét project voor non-visuele kunstbeleving. Samen doken zij in de wereld van de zintuigen om deze via exposities, interactieve presentaties en workshops te delen met anderen. Bekijk het filmpje van een Zie je wel(?)-expositie in 2015.
 • In 2010 ging zij bemiddelen als XpositieMakelaar tussen locaties en kunstenaars.
 • In 2011 richtte Jofke Stichting KIVI (Kunst Is Voor Iedereen). Sindsdien verwijzen overheidsinstellingen mensen door naar Studio Xplo en Stichting KIVI voor reactivering en vrijwilligerswerk. Mensen kunnen hier laagdrempelig op hun eigen tempo de nodige stappen zetten richting de volgende trede op de participatieladder. Er is een samenwerking met arbeidsconsulenten van de gemeente Tilburg en Goirle en ContourdeTwern.
 • In 2012 gaf Jofke haar boek Je zintuigen als inspiratie uit, waarmee multi-zintuigelijke communicatie wordt gestimuleerd.
 • Onderwijl organiseerde Jofke in eigen beheer én in opdracht diverse kunstevenementen en exposities.
 • In 2014 registreerden zij Taktila™ als officiële methode voor tactiele communicatie van kleur- en beeldinformatie en gaf Studio Xplo het grootletterboek De Taktila methode™, inleiding in de beeldende middelen uit.
 • Organisaties zoals Visio, Bartiméus, Dedicon en Kentalis verwijzen mensen met een visuele beperking naar ons door, omdat wij gespecialiseerd zijn in non-visuele beeldvorming.
 • Ondertussen heeft Jofke als oprichter en coördinator van Stichting KIVI tientallen vrijwilligers begeleid tijdens hun reactiverings- of reïntegratietraject. Sommigen van hen werken momenteel mee in het Taktila® Atelier, ondersteunen activiteiten op oproepbasis of hebben door de jaren heen een andere passende functie verworven die aansluit bij hun competenties. Voor anderen is Studio Xplo een station geweest op hun weg naar de reguliere arbeidsmarkt.
 • Studio Xplo is onderaannemer van Buro Maks, GGZ Breburg, Het werkt voor mensen met psychiatrische problematiek en werkt samen met Stichting MEE.