Op jonge leeftijd was Jofke van Loon al aan het tekenen, schilderen en knutselen. In 1999 studeerde zij af aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg en geeft sindsdien in eigen beheer teken- en schilderlessen. Ze heeft dus enorm veel praktijkervaring en door de jaren heen masterclasses gevolgd om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen. Met haar jarenlange werkervaring in een (kunst)schilderzaak verbreedde zij haar basis voor enorm veel materiaalkennis. En door haar experimentele manier van werken heeft zij zichzelf veel technische vaardigheden eigen gemaakt. Op Jofke.nl krijg je een indruk van haar autonoom beeldend werk.

  • In 2008 besloot Jofke haar roeping als kunstenaar en inspirator full-time voort te zetten onder de naam Studio Xplo.
  • Visio, het toenmalige Sensis, vroeg haar om in 2008 en 2009 schilderles te geven aan hun cliënten met een visuele beperking. De ervaringen die zij samen opdeden waren zo indrukwekkend dat Jofke eind 2009 collega-kunstenaars en mensen met een visuele beperking mobiliseerde om Zie je wel(?) op te richten; hét project voor non-visuele kunstbeleving. Samen doken zij in de wereld van de zintuigen om deze via exposities, interactieve presentaties en workshops te delen met anderen. Bekijk het filmpje van een Zie je wel(?)-expositie in 2015.
  • In 2011 richtte Jofke Stichting KIVI op, wat staat voor Kunst Is Voor Iedereen. Zij mobiliseerde een bestuur, nog meer collega-kunstenaars en vrijwilligers om kunstparticipatie mogelijk te maken voor een ieder die hierbij drempels ervaart.
  • Voor wie breder wil kijken tijdens zijn zoektocht naar kunstzinnige vorming en communicatie schreef Jofke in 2012 haar boek Je zintuigen als inspiratie. Zij bundelde haar ervaringen inclusief inspirerende opdrachten en kunstenaarsverhalen. Dit samen met herkenbare voorbeelden uit de praktijk en haar vlotte schrijfstijl, maken dit boek voor iedereen een waardevolle leeservaring.
  • Onderwijl organiseerde Jofke in eigen beheer én in opdracht diverse kunstevenementen en exposities en begeleidde met Studio Xplo als erkend leerbedrijf meer dan veertig stagiaires.
  • Eind 2013 startte zij de ontwikkeling van de Taktila methode® voor mensen met een visuele beperking. Wat ondertussen uitgemond is tot een compleet voelbaar kleurensysteem, uitgebreide leermiddelenkist en bijbehorende educatieve middelen. Hiermee wordt spelenderwijs inzicht verworven in de kleurrijke visuele wereld.
  • Ondertussen heeft Jofke als oprichter en coördinator van Stichting KIVI tientallen vrijwilligers begeleid tijdens hun reactiverings- of reïntegratietraject. Sommigen van hen werken momenteel mee in het Taktila® Atelier, ondersteunen activiteiten op oproepbasis of hebben door de jaren heen een andere passende functie verworven die aansluit bij hun competenties. Voor anderen is Studio Xplo een station geweest op hun weg naar de reguliere arbeidsmarkt.

Een ding is zeker:

Jofke weet de mensen op haar weg te inspireren, motiveren en activeren.