Blinde man bekijkt schilderij van blinde kunstenaar

Kunst met andere ogen

 • Hoe is dat nu als je nooit (kleuren) gezien hebt?
 • Hoe maak je kunst als je blind of slechtziend bent?
 • Kom het zelf ervaren!

In samenwerking met Galerie De Verdieping aan het St. Jansplein 5 in Moergestel organiseren wij een expositie met werk van blinde en slechtziende makers waarmee wij samenwerken in ons atelier. Ook zullen er een aantal gastexposanten met een visuele beperking deelnemen. De kunstwerken verbeelden bijzondere verhalen van de makers die door middel van een audiotour worden verteld. Met een QR-reader op je smartphone kun je de audiobeschrijvingen online beluisteren. Je moet hiervoor wel een internetverbinding hebben. Neem je eigen koptelefoon of oortjes mee, zodat je tijdens de tour niet afgeleid wordt. De beschrijvingen hangen ook in grootletterdruk bij de werken en een samenvatting ervan in braille.
Daarnaast loopt er een gidslijn langs alle werken, zodat je de route langs de expositie zelfstandig blindelings kunt volgen. Dappere ziende bezoekers kunnen bij binnenkomst een blinddoek opzetten, om zich een korte tijd onder te dompelen in de belevingswereld van de makers. Er zijn gidsen die je informeren en begeleiden.


Documentaire
Er is een korte trailervideo gemaakt als aankondiging van de expositie. Klik hier om de trailer af te spelen. Er is een korte documentaire gemaakt bij Studio Xplo. Deze wordt tijdens de expositie in het filmzaaltje afgespeeld. De video is ook direct via deze link af te spelen op You Tube.


Expositiedata 2020

 • Zaterdag 5 september
  Exposanten zijn aanwezig om uitleg te geven over hun werk. Om 14.30u is er een openingswoordje.
 • Zondag 6 september
 • Zaterdag 12 september
 • Zondag 13 september
 • Zaterdag 19 september
 • Zondag 20 september


Reserveren

Per half uur kun je met een groepje van maximaal 4 mensen reserveren. We verwachten dat je 1,5 tot 2 uur bezig bent met bezichtigen van de expositie. Zo zijn de mensen mooi verdeeld over de ruimte. Klik hier om te reserveren.


Bereikbaarheid

 • Je kunt gratis parkeren op het St. Jansplein.
 • OV: vanaf het centraal station in Tilburg pak je lijn 141 richting Best. Stap uit bij halte Raadhuisstraat in Moergestel, dan is het nog 1 minuut lopen.


Exposanten

Corrie Balemans – Edina Sunj – Esther van Gils – fotocollectief Seeing the unseen –  George Kabel – Gokhan Solmaz – Joke Clazing – Hermine Pierik – Marja van Oers – Mirjam Damstra – Marij Steijns  – Wim Pierik


Met dank aan

het VSB-fonds, Galerie De Verdieping en Studio Xplo.

Deze expositie wordt georganiseerd in het kader van Zie je wel(?), een project waarbij aandacht wordt gegeven aan non-visuele kunstbeleving door middel van activiteiten en exposities.


Coronamaatregelen

 1. Om ervoor te zorgen dat het niet te druk wordt, kun je een bezoek inplannen via een digitale agenda. Iedere 30 minuten kunnen er maximaal 4 mensen tegelijk inschrijven/ naar binnen. We gaan ervan uit dat je 2 uur bezig bent met de route. De link om te reserveren.
 2. Bij de entree zijn latex handschoentjes aanwezig, maar omdat het een voelexpositie betreft mis je hiermee het contact met het werk. Handschoentjes dragen is daarom niet verplicht. We verzoeken alle bezoekers wel om hun handen voor aanvang van de route te desinfecteren. Desinfectie en tissues staan bij de ingang/ uitgang.
 3. Bij de entree liggen ook mondmaskertjes, die je naar eigen voorkeur al dan niet kunt dragen terwijl je de expositie doorloopt.
 4. We vragen iedereen 1,5 meter afstand te houden. Met begeleiding is dat niet mogelijk en kun je in overleg handschoentjes en mondmaskers dragen.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment