Blinde man bekijkt schilderij van blinde kunstenaar

Kunst met andere ogen

 • Hoe is dat nu als je nooit (kleuren) gezien hebt?
 • Hoe maak je kunst als je blind of slechtziend bent?

In samenwerking met Galerie De Verdieping in Moergestel organiseren wij een expositie met werk van blinde en slechtziende makers waarmee wij samenwerken in ons atelier. Ook zullen er een aantal gastexposanten met een visuele beperking deelnemen. De kunstwerken worden door middel van een audiotour door Jofke® voorzien van de bijzondere verhalen van de makers. Met een QR-reader op je smartphone kun je de audiobeschrijvingen online beluisteren. Daarnaast loopt er een gidslijn langs alle werken, zodat je de route langs de expositie zelfstandig kunt volgen. We zorgen we voor gidsen en iedere expositiedag is minimaal één van de exposanten aanwezig om uitleg te geven. Dappere ziende bezoekers kunnen bij binnenkomst een blinddoek of speciale bril opzetten, zodat ze middels het volgen van de routing enigszins kunnen ervaren hoe de makers naar kunst kijken.

Deze expositie wordt georganiseerd in het kader van Zie je wel(?), een project waarbij aandacht wordt gegeven aan non-visuele kunstbeleving door middel van activiteiten en exposities.


Randprogrammering

 • Zaterdag 21 maart 2020   14.30u: Opening door George Kabel en Marja van Oers
 • Zaterdag 21 maart 2020   15.00u: Vertelling door fotocollectief Seeing the unseen
 • Zaterdag 21 maart 2020   Taktila™ presentatie door Yvonne van der Laan*
 • Zondag 22 maart 2020      Toelichting door Corrie Balemans
 • Zaterdag 28 maart 2020   Toelichting door Wim en Hermine Pierik
 • Zondag 29 maart 2020      Demonstratie door Marja van Oers
 • Zaterdag 4 april 2020        Toelichting door Esther van Gils
 • Zaterdag 4 april 2020        Toelichting door fotocollectief Seeing the unseen
 • Zondag 5 april 2020           Toelichting door Marij Steijns

*Taktila™
Bij een aantal kunstwerken is Taktila™ toegepast, het voelbare kleurensysteem. Zaterdag 21 maart zal Yvonne van der Laan, Taktila™ licentienemer uit Dodewaard, belangstellenden informeren over deze methode. Zaterdag 29 maart zal Marja van Oers, één van de deelnemende kunstenaars, een werk maken met toepassing van Taktila™ en hier toelichting over geven.

Exposanten
Corrie Balemans – Edina Sunj – Esther van Gils – fotocollectief Seeing the unseen –  George Kabel – Gokhan Solmaz – Joke Clazing – Hermine Pierik – Marja van Oers – Mirjam Damstra – Marij Steijns  – Wim Pierik

Docu
Er wordt een korte documentaire gemaakt rondom deze expositie welke twee weken voor aanvang wordt getoond via de lokale televisie. Tijdens de expositie is de documentaire te zien in het filmzaaltje in de galerie.

Met dank aan
het VSB-fonds, Galerie De Verdieping en Studio Xplo.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment