Kalender

Op deze pagina worden nieuwe programma’s en incidentele activiteiten van Studio Xplo aangekondigd.
Klik hier om direct naar de cursusinformatie te gaan.

Nieuw!! Basiscursus kunstgeschiedenis

Heb je altijd al willen weten waarom de Grieken zo’n grote inspiratiebron waren voor de Romeinen?
Waarom dat urinoir van Marcel Duchamp een omwenteling in de kunst teweegbracht?
Wat het doel was van de Middeleeuwse kerken en wat de Impressionisten zo inspireerde?

Doe dan mee aan de 10-delige cursus Kunstgeschiedenis. In 10 lessen van twee uur bekijken en bediscussiëren we de kunst van de Griekse Oudheid tot de Moderne Kunst. Na deze cursus herken je de belangrijkste kunststromingen, begrijp je meer over de beweegredenen van kunstenaars en kijk je mogelijk op een heel andere manier naar je eigen werk. De cursus is interactief, leren door meedoen!

Deze cursus wordt verzorgd door gastdocente Maartje Vos Swinkels, de museumdocent

Woensdagmiddag 2018, 14.00-16.00u

 1. 10 oktober 2018
 2. 24 oktober 2018
 3. 31 oktober 2018
 4. 7 november 2018
 5. 14 november 2018
 6. 21 november 2018
 7. 28 november 2018
 8. 5 december 2018
 9. 12 december 2018
 10. 19 december 2018

Prijs
€195,00 per persoon; inclusief materialen, BTW, koffie/thee/koek en gratis parkeren op eigen terrein.

Inschrijven
De cursus gaat door bij minimaal 10 deelnemers.
Vul voor 1 oktober dit digitale inschrijfformulier in, kies voor particulieren, overige gelegenheden, overig en vul in dat je je inschrijft voor de basiscursus kunstgeschiedenis.
Uiterlijk 1 oktober 2018 krijg je bericht of de cursus doorgaat en ontvang je al dan niet een factuur per mail.

Extra: per maart 2019 bieden we een aangepaste cursus kunstgeschiedenis aan voor mensen met een visuele beperking. Laat het alvast weten als je belangstelling hebt. Dan houden we je op de hoogte. Mail hiervoor naar Jofke@taktila.com

Opendag bij Studio Xplo

Zaterdag 18 augustus 2018 en 5 januari 2019 houden we van 10.00-16.00u Open Atelier. Kom vrijblijvend binnenlopen, kennismaken met Jofkes werkplek en haar methoden, gezellig tekenen, informeren naar de cursussen, een kopje thee of koffie drinken en onze exposities bekijken. Dit laatste kan zelfs met je ogen dicht, gezien veel van het werk gemaakt is door of voor mensen met een visuele beperking.

Iedereen is welkom!
De koffie/thee en wij staan voor je klaar!

Impressie tekenles en schilderles bij Studio Xplo
Excursie Bewuster leren kijken bij Studio Xplo- Fotografie Maud Brabers

Wandelexcursie Bewuster leren kijken

Zondagmiddag 23 september organiseert Jofke de excursie Bewuster leren kijken in het wandelbos in Tilburg. We verzamelen om 14.00u bij De zeven geitjes aan de Reeshofdijk voor een inleiding tijdens een drankje (dat bij de prijs inbegrepen zit). Daarna start de kijkwandeling. Rond 17u zijn we uitgewandeld. De route is ook toegankelijk met een rolstoel, scootmobiel of rollator.

Prijs: €25,00 per persoon.
De excursie gaat door bij minimaal 5 deelnemers.

Inschrijven? Vul het inschrijfformulier in.

Wat gaan we doen tijdens deze excursie?
Tijdens een ontspannen wandeling word je aan de hand van 7 opdrachten uitgedaagd om van een foto meer dan een toevallig kiekje te maken. We behandelen thema’s die ook tijdens onze teken- en schilderlessen aan de bod komen zoals compositie, het beeld uit de context halen, dieptesuggestie et cetera. Ondertussen lopen we ontspannen door het bos en kun je je vindingen met elkaar en met Jofke delen. Zij kan direct tips geven. Het trainen van je kijken tijdens het fotograferen, zorgt ervoor dat je steeds betere foto’s gaat maken.
Een goede camera is daarbij natuurlijk erg fijn, maar degene die achter de camera staat is minstens net zo belangrijk. Dus ook met een compact camera of een smartphone kun je meedoen.

Wat gaan we niet doen?
Deze middag krijg je geen les over alle technische functies van jullie camera’s. Ben je daarnaar op zoek? Dan kun je ons een berichtje sturen. Wij werken samen met een aantal fotograferen waarnaar we je kunnen doorverwijzen.

Onze atelierdagen zijn weer terug!

Wil jij geen les, maar wel af en toe een paar uur in een inspirerend atelier lekker voor jezelf werken?
Dan kun je een losse atelierdag boeken om met andere creatievelingen in een klein groepje 3,5 uur vrij te tekenen of schilderen in een hoge lichte ruimte die is voorzien van schildersezels, tafels met tafelzeil en zelfs een ezel waar werken van 2,5 x 2 meter op kunnen. Er kan ook zeil op de grond gelegd worden, zodat je kunt gooien of spuiten met verf of als je bijvoorbeeld met je voeten wilt schilderen… uiteraard rekening houdend met de andere aanwezigen 😉

De atelierdagen vinden maandelijks plaats op donderdagmiddag van 13.00-16.30u, behalve in juli en augustus. Inbegrepen is: gastvrijheid, drempelvrijheid, koffie/thee, koekje, gratis parkeren op eigen terrein en BTW.

Dit try-out aanbod loopt voorlopig t/m december 2019. In de tabel staan de donderdagen waaruit je kunt kiezen.

Extra info atelierdagen

 • Deelname aan een atelierdag kost €30,00. Met een strippenkaart voor €150,00 kun je 6 atelierdagen in één jaar afnemen. Dat zijn dus 6 dagen voor de prijs van 5. Een strippenkaart is in principe* persoonsgebonden.
 • Aanmelden voor een atelierdag kan ten alle tijden via het inschrijfformulier op de website, maar een atelierdag is vol bij 8 inschrijvingen. Dus: wie het eerst komt, het eerst maalt. Na ontvangst van je inschrijving ontvang je binnen enkele dagen bericht terug.
 • Wanneer je binnen 7 dagen vóór aanvang afmeldt of niet op komt dagen, wordt de dag toch in rekening gebracht of kost het je een strip.
  *In overleg met Jofke kun je iemand anders in jouw plaats laten deelnemen aan de betreffende middag.
 • Je neemt je eigen materialen mee en geniet van de faciliteiten van het inspirerende lichte atelier voorzien van alle gemakken.
 • Jofke zal je wegwijs maken, maar geeft deze middagen verder geen les. Ze is dan zelf aan het werk.
Donderdagen, 13.00-16.30u
 • 20 september 2018
 • 25 oktober 2018
 • 22 november 2018
 • 20 december 2018
 • 17 januari 2019
 • 14 februari 2019
 • 28 maart 2019
 • 25 april 2019
 • 23 mei 2019
 • 20 juni 2019
 • 26 september 2019
 • 24 oktober 2019
 • 21 november 2019
 • 19 december 2019

Nieuwe jaarprogramma’s per januari 2019

Studio Xplo biedt een aantal nieuwe studieprogramma’s voor mensen die op zoek zijn naar individuele begeleiding ter verbetering van hun kijk-, teken- en schildervaardigheden, het doen van beeldonderzoek en de zoektocht naar een eigen stijl.

Door toepassing van de opdrachten en methoden van beeldend kunstenaar Jofke van Loon ontdek je hoe je om kunt gaan met creatieve vrijheid, keuzemogelijkheden en onvoorspelbaarheden. Zo werk je automatisch ook aan je persoonlijke ontwikkeling;-)
Deze creatieve zoektocht ga je aan op basis van je intuïtie en voornamelijk je rechterhersenhelft. Door het denken zoveel mogelijk plaats te laten maken voor spelenderwijs ontdekken en minder resultaatgericht te werk te gaan, leer je verbeterpunten zien en ga je steeds meer vertrouwen op jóuw manier van kijken en werken.

Afhankelijk van de opleiding heb je één of twee praktijkdagen per maand. De tussenliggende weken werk je thuis aan je creatieve proces aan de hand van de lessencyclus en het stappenplan dat je ontvangt. Na afloop ontvang je een certificaat waarop je ontwikkeling staat beschreven.

Nieuwsgierig geworden? Check:

 1. Portrettekenen (particulieren)
 2. Stap voor stap acryl (particulieren)
 3. Je zintuigen als inspiratie (particulieren en professionals)
 4. De Taktila® methode (professionals)
Trainingen bij Studio Xplo